RSF Maramures 2022

Romanian Science Festival revine în județul Maramureș și în 2022

 • 2 orașe: Baia Mare și Sighetu Marmației
 • 12 cercetători și profesioniști din diaspora academică și România 
 •  250 de voluntari
 • 30 de profesori și mentori locali 
 • peste 100 de experimente

Baia Mare, 8 septembrie 2022 – După o pauză de trei ani, Romanian Science Festival (RSF) revine în Județul Maramureș în format fizic. Cea de-a treia ediție a Baia Mare Science Festival va avea loc între 15-17 septembrie și este cea mai extinsă de până acum, aducând publicului multe elemente inedite. 

În primul rând, festivalul s-a extins pe parcursul a trei zile, în prima zi având loc Caravana RSF în Sighetu Marmației. În al doilea rând, în organizarea festivalului se va implica cel mai mare număr de voluntari de până acum: 250 de voluntari elevi, membri ai comunităților locale, antreprenori și pasionați de științe, dar și 30 de mentori locali din rândul studenților și profesorilor. 

Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația științelor din România prin metode non-formale prin implicarea diasporei academice. Evenimentul dorește să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.

MENTORI RSF 

La evenimentele Romanian Science Festival din Județul Maramureș vor participa în total 12 mentori RSF,  cercetători, studenți și profesionisti veniți din 5 țări pentru festival: 

 • Emeric Claudiu Ardelean, Student, Chimie, Universitatea Oxford, Marea Britanie
 • Iuliana Bledea, Absolvent Neuroștiințe și Machine Learning, University College London, Marea Britanie
 • Eliza Casapopol, Microsoft Olanda, Specialist în Inteligența Artificială, absolvent Universitatea Oxford
 • Vlad Dala, Student, Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, Cluj-Napoca
 • Sandor Kruk, Cercetător, Astrofizică, Institutul Max Planck, Germania, absolvent Universitatea Oxford
 • Emanuel Moraru, Specialist Simulare Numerică Renault România, Unviersitatea Politehnică din București
 • Ana Rednic, Doctorand, Robotică, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca
 • Denisa Rimocea, Masterand, Biotehnologie Moleculară, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca
 • Vlad Robu, Student, Matematică, Universitatea București
 • Damian Stan, Student, Chimie, Universitatea Aberdeen, Scoția, Marea Britanie
 • Ronald Szatmari, Student, Fizică, Universitatea din Viena, Austria
 • Elena Zamfir, Cercetător, Neuroștiințe și Inteligență Artificială, Universitatea Oxford, Marea Britanie

CARAVANA RSF 

Anul acesta, ediția din județul Maramureș se desfășoară sub forma unei experiențe de trei zile:

 • 15 Septembrie – Caravana Romanian Science Festival în Sighetu Marmației, organizată la Palatul Episcopal. Se va desfășura pe durata a șase ore, timp în care grupul de mentori RSF călătorește la Sighetu Marmației pentru a aduce științele mai aproape de sute de elevi care studiază în mediul rural și urban mic. Ei vor explica tinerilor domeniile lor de activitate și cum au ajuns să urmeze o carieră în științe, creând astfel modele pentru elevi în domeniul cercetării științifice. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Colegiul Național “Dragoș Vodă”. Voluntarii experimentatori locali, alături de mentorii RSF și profesori coordonatori vor organiza un târg interactiv de experimente pentru elevi. Participanții vor putea să participe la ateliere de astronomie, fizică, neuroștiințe, biologie, chimie, matematică, informatică, dar și de robotică. Iar înscrierea se va face prin intermediul școlilor. 

Organizatorul caravanei Romanian Science Festival la Sighetu Marmației, Iuliana Bledea, declară: “Dorim să schimbăm ideea preconcepută cum că știința este plictisitoare, oferindu-le copiilor din Sighetu Marmației și împrejurimi posibilitatea de a experimenta latura sa distractivă, alături de șansa de a cunoaște personal un cercetător sau un profesionist din diaspora academică. În prezent, mentorii RSF lucrează împreună cu elevii și profesorii Colegiului Național „Dragoș Vodă” pentru a construi acest mic festival de știință în incinta Palatului Episcopal pe data de 15 septembrie. Ne așteptam să avem în jur de 500 de elevi participanți și peste 20 de experimente interactive la care vor putea lua parte.” 

Baia Mare SCIENCE FESTIVAL 

 • 16 Septembrie – Prezentările mentorilor în școlile și liceele din Baia Mare 

Mentorii RSF vor vizita 10 școli și licee din oraș pentru a le povesti elevilor despre cercetarea lor, care sunt cele mai importante și relevante invenții stiintifice în fiecare domeniu, dar și despre cum au ajuns să urmeze o astfel de carieră, cu scopul de a inspira tinerii către STEM.

 • 17 Septembrie – Târgul de științe Baia Mare Science Festival, organizat în Piața Cetății (lângă Turnul Ștefan)  

În ziua de sâmbătă 17 septembrie, între orele 11.00-17.00, se va organiza un târg de experimente științifice interactive cu intrare liberă și deschis publicului de toate vârstele. Experimentele acoperă științe precum: astronomie, robotică, neuroștiințe, inteligența artificială, informatică, biologie, fizică, chimie, matematică, geografie și științele pământului. Scopul evenimentului este de a stârni interesul publicului larg pentru științe și tehnologie prin intermediul educației non-formale și prin experimente interactive la care pot lua parte, dar pe care le și pot încerca după festival acasă folosind materiale accesibile. 

Organizatorul festivalului de științe de la Baia Mare, Sandor Kruk, declară: “Dorim să aducem mai aproape de publicul din Baia Mare și din România ideea de târg de științe, foarte populară în occident. Ne dorim ca publicul mic și mare să descopere știința altfel decât poate au făcut-o la școală, prin experimente interactive pe diverse discipline. Romanian Science Festival folosește un nou model prin acest festival, în care elevii sunt cei care prezintă experimente, fiind mentorați de studenți, cercetători sau profesioniști din diaspora academică și din țară și fiind coordonați de către profesori. Ne bucurăm să avem peste 200 de voluntari la acest eveniment, ceea ce arată pasiunea elevilor pentru știință și dorința de a se implica activ în comunitatea din care fac parte.”

PARTENERI

Parteneri locali: Primaria Municipiului Baia Mare; Colegiul Național Vasile Lucaciu, Baia Mare; Colegiul Național Gheorghe Șincai, Baia Mare; Colegiul Național Dragoș Vodă, Sighetu Marmației;

Sponsor Național: Romanian American Foundation

Sponsori locali: Enformation, Ensemble Software, Fundația Autonom, Universal Alloy Corporation, Ramira, Bizo Express Food, Mai Dulce, Paul’s Roti, Bistro Montana

In colaborare cu: Agenția Spațială Europeană, Fundația Ucrainenilor Huțuli din România, Planetariul Baia Mare, Astroclubul SARM Sighet, Muzeul Județean de Mineralogie Baia Mare, Robocorns, Clever Core, Crucea Roșie Maramureș, VIVO, Logiscool, Inside Media

PREMIUL FALLING WALLS FOUNDATION 

Romanian Science Festival (RSF), primul festival național de științe din țară, a fost desemnat câștigător de către Fundația Falling Walls Berlin, la categoria „Promovarea științelor” (Science Engagement). Romanian Science Festival a concurat alături de alte proiecte participante din 66 de țări din întreaga lume. 

Romanian Science Festival  a fost recunoscut ca unul dintre cele mai bune 20 de proiecte din lume la categoria Science Engagement, pentru impactul avut în rândul tinerilor din România prin promovarea științelor. Început în 2019 în Baia Mare, Pitești și Timișoara, Romanian Science Festival a adus știința mai aproape de 100.000 de elevi din toate colțurile României prin proiecte, evenimente și întâlniri online în care s-au implicat cei 120 de mentori RSF care sunt studenți, cercetători și profesioniști din diaspora.  

În fiecare an, Fundația Falling Walls Berlin invită organizațiile și persoanele active în promovarea disciplinelor științifice să își prezinte proiectele în cadrul a nouă categorii. Anul acesta au fost peste 1300 de aplicații din întreaga lume. În cadrul procesului de evaluare există două etape de selecție. În urma primei etape, din iunie 2022, au fost selectați 50 de finaliști. În urma celei de-a doua etape, Consiliul consultativ al fundației Falling Walls a selectat cei 20 de câștigători.

Cele mai bune inițiative selectate câștigătoare sunt invitate să își prezinte proiectele de implicare în știință în noiembrie, pe scena  prestigiosului Summit de Științe Falling Walls (Falling Walls Science Summit) de la Berlin organizat de Fundația Falling Walls în cooperare cu partenerul fondator Robert Bosch Stiftung. Astfel, Romanian Science Festival va reprezenta România la Berlin în noiembrie 2022 și va fi prezentat pe scena festivalului de către Sandor Kruk, co-fondator Romanian Science Festival. Descriere inițiativei Romanian Science Festival pentru summit se poate găsi pe pagina Fundației Falling Walls. 

DESPRE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL

Romanian Science Festival a fost fondat în 2019, în urma a doua proiecte pilot, Romania Science Week și Timisoara Science Festival, şi este primul festival naţional de ştiinţe din România. Această iniţiativă s-a născut din dorinţa de a implica cercetătorii şi studenţii români din diaspora în sistemul de educaţie din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele ştiinţifice. Primele evenimente au avut loc în Timișoara, Baia Mare și Pitești.

Comunitatea mentorilor RSF este formată din peste 120 de mentori care sunt studenţi, cercetători şi profesionişti români din diasporă care se implică în diferite activităţi ale Romanian Science Festival: târguri de ştiinţă, webinarii, vizite la clasele online, concursuri. De la lansare în 2019, Romanian Science Festival a adus ştiinţa în peste 150 de şcoli din România şi au ajuns la peste 100.000 de elevi.

Festivalul are două obiective principale. În primul rând festivalul îşi propune să construiască o legătură dintre diaspora academică şi mediul educaţional din Romania, oferind astfel modele de succes şi orientare în carieră tinerilor din România.

Link eveniment Facebook: https://fb.me/e/4IEC4Yjp1

Scroll to Top