Întrebări frecvente

RSF este primul și cel mai mare festival național de științe din România. Încă din 2019, după două proiecte pilot în Pitești și Timișoara, RSF continuă să aducă științele mai aproape de copii, adolescenți și adulți, indiferent de cunoștințele anterioare. Începând cu 2023, RSF a integrat artele în misiunea sa, prin intermediul atelierelor de știință și artă, unde curioșii pot descoperi cum artele se îmbină cu știința și nu sunt neapărat, așa cum am crede, la capete diferite ale spectrului.

Sunt diferite modalități prin care oricine se poate implica. Pentru voluntari, mentori, coordonator și sponsori, mergi pe pagina Implică-te și urmează pașii. În cazul în care dorești să te implici, însă nu simți că te încadrezi în vreuna dintre categorii, te încurajăm să ne contactezi. 

Contactează echipa RSF! Ei îți vor pune câteva întrebări pentru a-ți da seama ce ți s-ar potrivi cel mai bine și te vor îndruma să aplici.  Există totuși câteva criterii generale:

Mentor: 
  • Poți aplica dacă ești student sau absolvent al unei universități de renume din țară sau din străinătate. Dacă tocmai ai terminat clasa a XII-a, nu poți aplica să fii mentor. Aplică la anul, după ce prinzi experiența a cel puțin unui an de facultate.
Coordonator
  • Poți aplica să fii coordonator dacă ai cel puțin 15 ani.
  • Experiența în proiecte extracurriculare este obligatorie: organizații de voluntariat, cluburi școlare, consiliul școlar, etc. Este ideal dacă ai experiență în unul sau mai multe roluri de leadership!
Voluntar experimentator:
  • Poți fi voluntar experimentator dacă ești pasionat de un domeniu științific anume sau dacă doar ești curios să explorezi un domeniu, deși nu ai experință.
Voluntar promovare:
  • Poți fi voluntar de promovare dacă dorești să dai vestea mai departe despre RSF, ești pasionat de fotografie, videografie, social media, marketing și nu numai!
Voluntar logistică:
  • Poți fi voluntar de logistică dacă îți place să te implici în orice ține de partea organizatorică RSF, cea care nu se vede în fața camerelor.
Voluntar știință și artă:
  • Poți fi voluntar pe știință și artă dacă ești pasionat de oricare din cele două domenii și vrei să vezi cum ele sunt strâns legate una de cealaltă sau dacă vrei să le explorezi, deși nu ai experiență anterioară.

Încurajăm toți voluntarii RSF să se înscrie în orașele de unde provin. Dacă ești dintr-o zonă apropiată și poți fi prezent fizic la festival/ caravană, contactează echipa RSF pentru a discuta despre eventualele oportunități de implicare.

Nu este nicio problemă! Nu este nevoie să ai un experiment deja pregătit. Este nevoie doar de curiozitate și dorința de a învăța! Vei pregăti un experiment împreună cu profesorii coordonatori și mentorii RSF. 

Dacă ești voluntar sau coordonator trebuie să participi fizic pe toată durata zilei de festival/ caravana la care te-ai înscris. 

Dacă ești mentor, te încurajăm să fii alături de noi fizic pe toată durata festivalului; în cazul în care dorești să participi, însă nu poți veni fizic, contactează echipa RSF pentru a discuta eventuale opțiuni de implicare în mediul online. 

Dacă ești voluntar de logistică/ promovare sau coordonator, este de obicei nevoie să fii prezent fizic înainte de ziua/ zilele de festival/ caravană.

Dacă ești mentor, nu este nevoie să fii prezent fizic înainte de ziua/ zilele de festival/ caravană.

Contactează echipa RSF! În momentul de față nu facem recrutări pentru alte roluri, în afară de cele deja menționate. Dacă dorești să te implici în alte feluri (precum website, fundraising), scrie-ne pe email sau completează formularul de la secțiunea Contact din meniu. 

Pentru a putea aduce RSF în județul/ orașul tău, te încurajăm să participi la cel puțin o ediție RSF înainte. Această experiență îți va oferi cunoștințele și abilitățile necesare pentru a organiza propriul RSF ulterior.

Ne bucurăm să auzim că ți-a plăcut la RSF! Pentru a-ți împărtăși gândurile cu noi, ne poți scrie pe oricare din rețelele de socializare, email sau poți completa formularul de la secțiunea Contact din meniu. 

Scroll to Top