Despre noi

MISIUNEA RSF

Misiunea noastră este de a inspira, încuraja și provoca oameni de toate vârstele și din toate mediile să exploreze și înțeleagă lumea din jurul lor.

RSF ajunge la elevi și cadre didactice prin activități fizice (Festivalurile și Caravanele RSF), dar și prin intermediul proiectelor organizate în mediul online.

OBIECTIVE RSF

RSF are trei obiective specifice:

– să promoveze educația științelor prin metode non-formale, dedicate publicului larg.

– să construiască o punte de legătură dintre diaspora științifică și contextul educațional din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor.

– să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.

PROIECTE RSF

Aceste obiective se realizează prin proiecte cum ar fi:

   •    Festivalurile RSF din orașe mari: Baia Mare, Cluj, Iași, Pitești, Timișoara
   •    Caravanele RSF din orașe mici și sate: Breb, Câmpulung, Jimbolia, Lugoj, Mioveni, Pașcani, Rucăr, Sighetu Marmației, Târgul Frumos
   •    Expoziții, precum Revoluția BioArt
   •    Proiecte, precum Școala online, Viitorul pe placul tău, Zilele carierei, Scrisori către viitori oameni de știință, Detectivii biodiversității urbane
   •    Seria de Luni Științifice dedicate anumitor domenii: Luna Spațiului, Luna Inteligenței Artificiale, Luna Neuroștiinței
   •    Webinarii și ateliere online

IMPACT

SISTEMIC

#FiiCurios

Dorim să lărgim orizonturile elevilor către diversitatea opțiunilor de carieră în domeniile STEM, oferindu-le exemple concrete din diverse domenii.

COMUNITAR

#ȘtiințaPentruToți

Fiind un proiect cu intrare libera, RSF are un impact comunitar semnificativ având drept participanți tineri din toate mediile sociale.

Ediții anterioare

Prima ediție RSF a avut loc concomitent în trei orașe: Baia Mare, Pitești, Timișoara în septembrie 2019.

Romanian Science Festival a luat ființă din două inițiative similare: Romanian Science Week în 2017 și Timișoara Science Festival în 2018. De atunci, RSF a continuat misiunea în 3 județe: Argeș, Maramureș și Timiș, aducând științele mai aproape de 133,000 curioși! În 2024, în premieră, RSF ajunge și în județele Cluj și Iași.

Ce e remarcabil la RSF 2023?

 
  • 10 locații: Baia Mare, Breb, Câmpulung, Jimbolia, Lugoj, Mioveni, Pitești, Rucăr, Sighetu Marmației, Timișoara
  • 450 experimente pregătite de elevi, mentori și profesori
  • 2500 voluntari RSF
  • Peste 18,000 vizitatori în județul Argeș
  • 20% din populația comunei Rucăr a participat la activitățile RSF
  • 10% din populația orașului Sighetu Marmației a participat la activitățile RSF

FESTIVALUL RSF

Festivalul este organizat în același format în toate orașele.

În ziua de festival, de obicei în orașele mari (Baia Mare, Cluj, Iași, Pitești, Timișoara), mentorii din țară și din străinătate, împreună cu voluntarii experimentatori, prezintă publicului larg experimente din știință și artă.

Aceste experimente au ca scop prezentarea științelor și a artei într-o manieră interactivă, dar și inspirarea elevilor spre a-și materializa pasiunea într-o carieră.

CARAVANA RSF

O altă extensie a festivalului este Caravana RSF care dorește să aducă spiritul și etosul RSF în localități și școli mai mici unde copiii nu au oportunitatea de astfel de experiențe. Așadar, încurajăm pe oricine să organizeze o Caravană marca RSF de o zi sau o jumătate de zi pentru comunitatea școlară din care provine, din mediul rural sau din orașe mici.

RSF creează astfel o legătură între mentori și instituții de învățământ din România: de la școli din localități izolate, până la cele mai renumite colegii naționale.

RSF ÎN MEDIUL ONLINE ȘI ALTE PROIECTE

RSF a ajuns la scurt timp și în mediul online prin diferite proiecte menite să inspire oamenii de toate vârstele să-și urmeze pasiunile. Webinariile RSF, Luna Spațiului, Luna Inteligenței Artificiale, Luna Neuroștiinței, dar și proiecte precum Revoluția BioArt, Scrisori către viitori oameni de știință,  Detectivii biodiversității urbane, Zilele carierei sau Viitorul pe placul tău au reușit să inspire publicul larg să fie curioși și să pună întrebări.

Aceste activități au ca scop promovarea modelelor de carieră în rândul elevilor, oferirea unui acces direct la expertiză din diferite domenii științifice, dar vin și în întâmpinarea cadrelor didactice oferind resurse online.

Scroll to Top