Vezi cum a fost la „Timiș Science Festival 2023”
Pe scurt despre „RSF – Timiș”
În anul în care cultura cucerește orașul, știința și educația sunt și ele celebrate la Timiș. A IV-a ediție a Romanian Science Festival are loc săptămâna aceasta la Timiș. 14 mentori din diaspora academică au pregătit 250 de elevi și studenți voluntari pentru Caravanele RSF care vizitează județul și târgul de științe ce va avea loc sâmbătă, 27 mai 2023 la Iulius Gardens. În Timiș, Romanian Science Festival are următorul program:
- 25 mai – CARAVANA RSF LA LUGOJ ȘI JIMBOLIA Scopul Caravanei RSF e să ducă știința la cât mai mulți copii din rural și urban mic, indiferent de nivelul de cunoștințe științifice. Caravana RSF la Jimbolia va avea loc la Casa de Cultură a orașului între orele 10:00-14:00, iar la Caravana RSF Lugoj va consta întâlnire cu elevii de la Școala Generală Nr. 2, Liceul Teoretic Coriolan Brediceanu și Liceul Teoretic Iulia Hașdeu.;
- 26 mai – PREZENTĂRILE MENTORILOR ÎN LICEELE DIN TIMIȘOARA În a doua zi de festival, mentorii RSF vor vizita liceele din Timișoara cu scopul de a le împărtăși despre cercetarea lor și de a le da sfaturi de carieră.;
- 27 mai – TÂRG DE ȘTIINȚE; A treia zi este dedicată comunității. Astfel că va fi organizat un târg de experimente științifice din 18 discipline unde poate participa oricine cu drag de știință. Târgul, care are loc în Iulius Gardens, va fi deschis publicului între orele 11:00 – 17:00. Intrarea este liberă și nu există restricție de vârstă.
De ce acest eveniment?
„În fiecare an ne propunem să atragem cât mai mulți copii spre disciplinele STEM prin a le oferi oportunitatea de a descoperi științele prin activități interactive și prin a le oferi orientare în carieră. Ne bucurăm că anul acesta în Timiș avem cel mai mare număr de voluntari înscriși, peste 250, printre care și elevi din mediul rural și urban mic, o categorie de elevi la care ținem foarte mult să ajungem. Aceasta ne dovedește că este nevoie și interes pentru prezentarea disciplinelor STEM într-un mod cât mai accesibil.” a declarat Oana Romocea, organizator Romanian Science Festival, ediția Timiș.
Finanțat național de
În parteneriat cu
Vezi cum a fost la „Maramureș Science Festival 2023”
Pe scurt despre „RSF – Maramureș”
Romanian Science Festival (RSF) organizează a patra ediție în județul Maramureș, în perioada 15-17 septembrie, într-un format mai mare, mai educativ și mai interdisciplinar. Pentru prima dată, festivalul va vizita trei localități: Baia Mare, Sighetu Marmației și Breb. Interesul pentru eveniment a stârnit entuziasmul unui număr record de voluntari. Peste 700 de voluntari, care includ elevi, studenți, profesori, oameni de știință și profesioniști ai domeniilor STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) din România și diaspora academică au muncit din greu pentru a oferi participanților o experiență inedită și pentru a le arăta, într-un mod cât mai accesibil, cât de interesantă și interdisciplinară este știința. Evenimentul va găzdui în județul Maramureș peste 250 de experimente, prezentări și discuții științifice, dar și un atelier și o expoziție interactivă de știință și artă pentru cei care îndrăznesc să își exprime creativitatea artistică prin intermediul disciplinelor exacte. Scopul său este să promoveze educația STEAM prin metode non-formale, și să creeze o punte de legătură între diaspora academică și contextul educațional actual din România.
În premieră în Maramureș, vor avea loc prezentări ale mentorilor RSF destinate publicului de toate vârstele, sub numele de RSF Talks. Fiecare mentor va aborda un subiect cheie din domeniul său de studiu sau de specialitate, explicat pe înțelesul tuturor. Vor fi dezbătute subiecte începând cu rolul nanotehnologiei în medicină, și până la concepte de inginerie aerospațială și cea mai modernă tehnologie geospațială. Anul acesta, festivalul ajunge pentru prima dată și la Breb, într-un cadru tradițional moroșenesc, în incinta sediului Asociației Culturale Casa din Vale, unde se organizează o expoziție de “Știință și Artă” alături de un atelier interactiv de creație cu artistul și mentorul RSF Daniel Bălănescu. În cadrul expoziției se vor regăsi lucrări a unor tineri elevi și studenți din Maramureș care au acceptat provocarea de a-și duce imaginația la intersecția dintre artă și știință.
De ce acest eveniment?
Mentorul RSF, Oana Lang, cercetător postdoctoral în Matematică, Imperial College London, Marea Britanie, declară: „Este o dublă bucurie să particip la RSF Maramureș 2023. În primul rând, sunt norocoasă să am alături o echipă de tineri extrem de entuziaști care își pun toată energia în a le arăta participanților cât de frumoasă, ingenioasă și … nebănuit de amuzantă este matematica. De asemenea, sunt onorată să coordonez această echipă împreună cu foștii mei profesori de matematică din liceu, a căror pasiune, dăruire și profesionalism m-au inspirat mereu, și cărora le datorez nu doar cunoștințele “tehnice” transmise cu rigurozitate, ci și curajul de a păși pe acest drum. “ Artistul și Mentorul RSF, Daniel Bălănescu, declară: „Este prima dată când sunt invitat să iau parte la RSF și mă bucur nespus că pot lucra cu copii și tineri de diferite vârste, lăsând creativitatea sa ne ajute să legăm arta de știință printr-un proiect comun cu tema Mașina Timpului în Știință. În funcție de pasiunea pentru o știința sau alta, fiecare poate să-și imagineze altfel această temă. Vom avea și un atelier interactiv la fața locului, la care toți cei care ne trec pragul sunt invitați sa ia parte”
Parteneriate locale
Sponsori naționali
Sponsori locali
Vezi cum a fost la „Romanian Science Festival în 2023 în Argeș”
Pe scurt despre „RSF – Pitești”
Cea de-a patra ediție Romanian Science Festival Argeș va avea loc între 13-16 septembrie. În urma succesului de anul trecut și numărului mare de participanți, Romanian Science Festival (RSF) revine în Județul Argeș cu cea mai mare ediție de până acum, oferind din nou experimente științifice, artă și distracție. Festivalul va vizita anul acesta și localitatea Rucăr pe lângă celelate trei localități care sunt deja în program: Mioveni, Câmpulung Muscel și Pitești. Un număr record de voluntari s-au înscris la ediția din acest an: 800 de voluntari elevi, membri ai comunităților locale, antreprenori și pasionați de științe, dar și 75 de mentori locali din rândul profesorilor. De asemenea, anul acesta festivalul va aduce o inițiativă inedită în cadrul programului – dialogul dintre știință și artă, având 3 mentori reprezentând artele vizuale și muzica, coordonatori ai unui grup de 50 de voluntari elevi. Astfel, festivalul susține interdisciplinaritatea și diversitatea în procesul de învățare.
Pe parcursul celor patru zile, festivalul va aduce publicului atât din mediul urban, cât si din cel rural o perspectivă nouă, diversă și creativă asupra științelor si a practicalității acestora.
CARAVANELE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL: Fiecare eveniment de tip Caravana RSF va dura jumătate de zi, timp în care grupul de mentori RSF călătorește în fiecare din aceste orașe pentru a aduce științele mai aproape de mii de elevi care studiază în mediul rural și urban mic. Ei vor explica tinerilor despre domeniul lor de activitate și cum au ajuns să urmeze o carieră în științe, creând astfel modele pentru elevi în domeniul cercetării științifice. În toate cele trei locații, voluntarii experimentatori locali alături de mentorii RSF vor organiza un târg interactiv de experimente deschis publicului larg. De asemenea, participanții vor putea să participe la ateliere de robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, medicină, fizică, biologie, geografie și sustenabilitate.
De ce acest eveniment?
“Este absolut minunat să putem aduce anul acesta Romanian Science Festival și mai aproape de copii, în Rucăr. Este o premieră atât pentru noi să aducem Caravana RSF într-o zonă rurală, dar și pentru copiii din școlile locale, care vor învăța și, de ce nu, se vor lăsa inspirați de mentorii noștri. Pe această cale, transmit un sfat tuturor participanților care ni se vor alătura pe 13 septembrie – profitați. Vă încurajez să puneți întrebări, să vă puneți la încercare propriile cunoștințe și să fiți curioși – mentorii noștri vor fi foarte fericiți să vă răspundă la orice curiozitate ați avea. ” spune organizatoarea evenimentului Alexandra Ciorhan.
Organizatoarea pe Câmpulung și mentorul pe sustenabilitate Corina Milosoiu ne transmite: “Suntem entuziasmati sa revenim la Câmpulung pentru a doua ediție a Caravanei de Științe RSF organizată la Colegiul Național Dinicu Golescu. Ca fosta absolventa CNDG, mă bucur că am ocazia să contribui la a aduce un impact pozitiv în randul elevilor din Câmpulung si împrejurimi. Mentorii, voluntarii si profesorii coordonatori, asteaptă cu nerăbdare să cunoască pasionații de știință din zona Muscel, care vor avea ocazia să își exerseze curiozitatea în cadrul târgului de experimente interactive.”
Coordonatoarea festivalului din Pitești, Cezara Nedelea ne povesteste: “Făcând parte din acest proiect de patru ani, întâi ca voluntar și acum din rolul de coordonator, pot spune că Romanian Science Festival este o experiență inedită, indiferent dacă participi ca vizitator sau te implici în organizare. Fiecare ediție reușește să mă uimească mai mult decât cea anterioară și abia aștept să vedem cu toții ediția din acest an, cea mai mare de pana acum!”
Organizatorii Caravanei RSF la Mioveni, Andrei Funieru și Giuliano Tincoca declară: “Vizitatorii vor pleca cu o amintire frumoasă din ziua respectivă. Mentorii și voluntarii experimentatori vor prezenta elevilor și nu numai experimente științifice practice, le vor schimba perspectivele în legătură cu viitorul lor în știință. De asemenea, trebuie să menționăm că fără voluntarii de logistică, promovare și știință și arta, festivalul nu ar fi la fel de bine organizat, frumos decorat și interactiv. Toți lucrăm și împărtășim din cunoștințele noastre pentru a prezenta cele mai interesante experimente, cele mai deosebite decorațiuni și alte surprize pe care o să le descoperiți venind la caravană.”
Parteneri locali
Sponsor național
Sponsori locali
Vezi cum a fost la „REVOLUȚIA BIOART”
Pe scurt despre „Revoluția BIOART”
BioArt Revolution | Revoluția BioArt este o expoziție inedită a artistei britanice Anna Dumitriu, recunoscută la nivel internațional în domeniul bioartei. Expoziția reunește perspective artistice contemporane și experimente științifice moderne pentru a aborda probleme globale precum infecțiile, schimbările climatice și diversitatea. Inclusă în programul oficial Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, expoziția este rezultatul unei cooperării internaționale în sectorul cultural și științific. BioArt Revolution | Revoluția BioArt este realizată în parteneriat cu Romanian Science Festival, primul festival național de promovare a științei din țară și cu agenția austriacă de consultanță în artă „proper partner KG”. Titlul expoziției, BioArt Revolution | Revoluția BioArt, face referire la evenimentele istorice din 1989, când s-a aprins scânteia revoluției de la Timișoara, care a dus la căderea comunismului în România. Astăzi, ne aflăm în pragul unei alte revoluții – una determinată de progresele științifice rapide. Lucrările artistei Anna Dumitriu oferă o perspectivă nouă asupra modului în care aceste tehnologii ne vor modela viitorul, inspirându-se adesea din istoria științifică. Lucrările din această expoziție sunt rezultatul unui proces meticulos de cercetare științifică și de experimentare artistică. Ele fac legătura între lumea științei și cea a artei într-o singură expresie creativă. Anna Dumitriu creează sculpturi și instalații folosind biomateriale, inclusiv bacterii și ADN, obiecte de epocă modificate, imprimare 3D, textile și artă digitală. De asemenea, folosește metode moderne de cercetare, cum ar fi editarea genetică CRISPR, pentru a explora probleme cu care se confruntă lumea contemporană.
Mai multe detalii…
Expoziția va include trei piese care sunt expuse pentru prima dată în public: Lumină și Pământ, Revoluție și Spirit de lemn – acid de chihlimbar. Lumină și Pământ este primul tablou realizat de Anna Dumitriu la întoarcerea din prima sa vizită în România, în 1991, la puțin peste un an de la declanșarea Revoluției de la Timișoara. Revoluție este o interpretare a steagului revoluției române cu o gaură simbolică în mijloc. Spiritul lemnului – acid de chihlimbar este un colier sculptural care spune povestea cercetării biotehnologice de ultimă oră pentru a produce țesături sustenabile de nailon și neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon cu ajutorul drojdiei.
Invitați: John Paul, Modernising Medical Microbiology Consortium, (Marea Britanie); Anne Bishop, Institutul Wellcome Sanger, Cambridge (Marea Britanie); Anna Dumitriu, artist (Marea Britanie); Daniel Bălănescu, artist (Marea Britanie și România); Sonjia Schachinger, curator (Austria)
De ce acest eveniment?
Anna Dumitriu a spus: „Sunt foarte onorată să organizez această nouă expoziție în locația minunată a Bastionului 2 din Timișoara, în cadrul programului Capitalei Europene a Culturii. Prima mea vizită în România în 1991 a schimbat modul în care fac artă și sunt deosebit de încântată să prezint o lucrare foarte timpurie din 1991, care a fost prima dată când am încorporat biomateriale și obiecte găsite în lucrările mele. Ne aflăm într-o etapă revoluționară în ceea ce privește știința și tehnologia și modul în care acestea influențează societatea, iar pentru mine înseamnă foarte mult să expun aceste noi lucrări de artă într-un loc în care importanța revoluției este atât de bine înțeleasă.” Oana Romocea, co-fondator Romanian Science Festival, a declarat: „În 2023, Timișoara se prezintă ca unul dintre epicentrele culturale ale Europei, sărbătorindu-și statutul de Capitală Europeană a Culturii. În calitate de susținători ai științei și ai interdisciplinarității, am considerat că acesta este un moment oportun pentru a promova un dialog dintre știință și artă. Suntem încântați să avem expoziția remarcabilă a Annei Dumitriu, bogată în conținut artistic și științific, îmbunătățind peisajul nostru cultural local, național și internațional.”„În cadrul Universității Oxford, am fost implicată în multe proiecte care au avut ca obiectiv popularizarea științelor în rândul elevilor, cât și încurajarea publicului adult spre o învățare și descoperire continuă. Acest eveniment își propune să facă științele precum matematica, chimia, fizica, robotica sau astronomia mai accesibile publicului și să le prezinte elevilor dincolo de formulele și definițiile de la clasă. Ne dorim ca oamenii să descopere științelor prin experimente distractive, educative și interactive” a declarat Oana Romocea
Parteneri locali
Vezi cum a fost la „Luna neuroștiinței”
Pe scurt despre „Luna neuroștiinței”
Romanian Science Festival (RSF) organizează în perioada 17 noiembrie – 17 decembrie prima ediție a Lunei Neuroștiinței, o serie de evenimente online gratuite pentru elevi și cadre didactice, unde invitați sunt experți ai domeniului.
Neuroștiința pe înțelesul tuturor, explicată de experți – Recent neuroștiința prezintă tot mai mult interes, fiind tot mai aprofundată și discutată în spațiul public din România. Astfel, Luna Neuroștiinței deschide ușa spre explorarea creierului uman și a descoperirilor incredibile din acest domeniu cu ajutorul unor specialiști în domeniu care vor explica acest domeniu pe înțelesul tuturor. Timp de o lună, RSF invită publicul să se înscrie la evenimentele online pentru a beneficia de expertiză și inspirație, ghidați de cercetători și profesioniști din diaspora academică și din țară.
Luna Neuroștiinței se desfășoară alături de oameni de știință și profesioniști din diaspora academică și din țară. Această serie de evenimente Luna neuroștiinței începe cu un eveniment dedicat prin explorarea oportunităților de carieră în domeniu, aducând în prim-plan experiențele reale ale cercetătorilor români în acest domeniu plin de provocări și satisfacții, și continuă cu evenimente interactive dedicate neuroștiinței clinice, neuroștiinței educaționale și neuroștiinței computaționale.
Vezi cum a fost la „Luna Inteligenței Artificiale”
Pe scurt despre „Luna Inteligenței Artificiale”
Romanian Science Festival (RSF) lansează prima ediție a inițiativei „Luna Inteligenței Artificiale la RSF”, o serie de activități care vin în întâmpinarea elevilor și a profesorilor pentru o înțelegere mai bună a acestui domeniu de actualitate.
În evenimentele din cadrul Lunii Inteligenței Artificiale (IA) sunt implicați nouă mentori RSF care au studiat sau lucrează în străinătate în acest domeniu. Pentru elevii interesați într-o carieră în acest domeniu promițător, mentorii RSF vor împărtăși din experiența lor profesională, ce fel de studii trebuie să urmezi, care sunt opțiunile de carieră și ce provocări au întâmpinat pe parcurs. De asemenea vor fi prezentate aplicații diverse ale inteligenței artificiale. Un alt atelier va aborda diferite subiecte precum istoria și viitorul IA pentru o înțelegere mai bună a modului cum acest domeniu al științei s-a dezvoltat și continuă să se dezvolte într-un ritm accelerat definindu-ne viața. O altă discuție va fi dedicata noțiunilor de etică care trebuie luate în considerare pentru a asigura că inteligența artificială se dezvoltă în folosul omenirii. Seria de evenimente din cadrul Lunii Inteligenței artificiale se va finaliza cu un eveniment special dedicat profesorilor, organizat împreună cu Asociația Techsoup. La această discuție vor participa reprezentați ai marilor companii de IT la nivel mondial care sunt cei mai mari jucători în domeniul inteligenței artificiale. Prin acest eveniment, Romanian Science Festival și Asociația Techsoup doresc să vină în întâmpinarea profesorilor pentru a-i ajuta să înțeleagă acest domeniul și instrumentele pe care le pot folosi în educatiesi predat in fiecare zi.
De ce acest eveniment?
Eliza Casapopol, coordonatoarea „Lunii Inteligentei artificiale” a declarat: „Inteligența artificială a devenit subiectul principal al discuțiilor de la radio, de la televizor și din parc. Este necesar ca fiecare dintre noi să aibă cunoștințe despre cum aceste tehnologii ne afectează atât viața, educația, munca si viitoarele cariere. Ne bucuram ca in timpul Lunii Inteligentei Artificiale la Romanian Science Festival am reușit sa aducem nouă cercetători care folosesc IA zilnic gata sa împărtășească despre munca lor, dar si companii de renume pregătite sa povestească profesorilor cum pot folosi aceste tehnologii pentru a îmbunătăți educația din scoli,” a declarat Eliza Casapopol, coordonatoarea „Lunii Inteligentei artificiale”.