Vezi cum a fost la TSF 2022
De ce acest eveniment?
„Ne bucurăm că putem aduce din nou Romanian Science Festival la Timiș după doi ani de pandemie. Ne bucură și mai mult faptul că putem duce știința la Jimbolia pentru că dorim să ajungem la copiii din mediul rural și urban mic care nu au aceleași oportunități ca elevii din orașele mari. Mentorii RSF speră să poată să îi inspire și să îi motiveze spre o carieră în științe.” a declara Oana Romocea, organizator Timișoara Science Festival.
Pe scurt despre „RSF – Timiș”
După o pauză de trei ani, Romanian Science Festival revine la Timiș în format fizic. Cea-a de-a treia ediție a Timișoara Science Festival va avea loc între 19-21 mai și este cea mai extinsă de până acum. Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația alternativă din România prin implicarea diasporei academice. La fel ca anul trecut, Timiș Science Festival este unul dintre proiectele câștigătoare din cadrul Fondului Științescu, implementat de Fundația Comunitară Timișoara.
Începând cu această ediție, festivalul se va extinde pe durata a trei zile. Prima zi este dedicată Caravanei RSF care își dorește să ducă știința și la copiii din mediile rurale și urban mic. Astfel, pe data de 19 mai, Caravana RSF va poposi la Jimbolia unde peste 150 de elevi din clasele a VII-a până la a XII-a, de la școlile și liceele din Jimbolia și satele din împrejurimi, vor avea ocazia să vorbească despre disciplinele STEM cu mentorii RSF. Caravana RSF este organizată împreună cu partenerul local, asociația Colț de Banat. În a doua zi de festival, mentorii RSF vor vizita liceele din Timișoara cu scopul de a le împărtăși despre cercetarea lor și de a le da sfaturi de carieră. A treia zi este dedicată comunității. Astfel că va fi organizat un târg de experimente științifice unde poate participa oricine cu drag de știință. Târgul, care are loc în Iulius Gardens, va fi deschis publicului între orele 11:00 – 17:00. Intrarea este liberă și nu există restricție de vârstă.
Organizat prin intermediul
Susținut de
Finanțat național de
Finanțat local de
În parteneriat cu
În colaborare cu
Vezi cum a fost la „Maramureș Science Festival 2022”
Pe scurt despre „RSF – Maramureș”
După o pauză de trei ani, Romanian Science Festival (RSF) revine în Județul Maramureș în format fizic. Cea de-a treia ediție a Baia Mare Science Festival va avea loc între 15-17 septembrie și este cea mai extinsă de până acum, aducând publicului multe elemente inedite. În primul rând, festivalul s-a extins pe parcursul a trei zile, în prima zi având loc Caravana RSF în Sighetu Marmației. În al doilea rând, în organizarea festivalului se va implica cel mai mare număr de voluntari de până acum: 250 de voluntari elevi, membri ai comunităților locale, antreprenori și pasionați de științe, dar și 30 de mentori locali din rândul studenților și profesorilor. Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația științelor din România prin metode non-formale prin implicarea diasporei academice. Evenimentul dorește să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.
Anul acesta, ediția din județul Maramureș se desfășoară sub forma unei experiențe de trei zile: 15 Septembrie – Caravana Romanian Science Festival în Sighetu Marmației, organizată la Palatul Episcopal. Se va desfășura pe durata a șase ore, timp în care grupul de mentori RSF călătorește la Sighetu Marmației pentru a aduce științele mai aproape de sute de elevi care studiază în mediul rural și urban mic. Ei vor explica tinerilor domeniile lor de activitate și cum au ajuns să urmeze o carieră în științe, creând astfel modele pentru elevi în domeniul cercetării științifice. Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Colegiul Național “Dragoș Vodă”. Voluntarii experimentatori locali, alături de mentorii RSF și profesori coordonatori vor organiza un târg interactiv de experimente pentru elevi. Participanții vor putea să participe la ateliere de astronomie, fizică, neuroștiințe, biologie, chimie, matematică, informatică, dar și de robotică. Iar înscrierea se va face prin intermediul școlilor.
De ce acest eveniment?
„Această inițiativă are două elemente inovative. În primul rând, pune accentul pe mentoratul dintre cercetător și elevi. La RSF credem că știința trebuie să fie pentru toți. De prea multe ori disciplinele științifice par inaccesibile copiilor. Dar dacă ai șansa ca cineva să îți povestească cu pasiune despre o carieră în această direcție s-ar putea să fie un moment definitoriu pentru viitorul tău. Al doilea element inovativ este că acest mentorat are loc prin intermediul corespondenței clasice scrisă de mână. În era emailurilor și a rețelelor de socializare, prea puține ocazii mai avem să ne exprimăm gândurile cu stiloul în mână. Inițiativa dorește să stârnească interesul copiilor față de această practică uitată de ceva vreme.” – a declarat, Dr. Oana Truică, inițiatoarea acestui program din cadrul RSF.
În parteneriat local cu
În colaborare cu
Sponsor național
Sponsori locali
Vezi cum a fost la „Pitești Science Festival 2022”
Pe scurt despre „RSF – Pitești”
După o pauză de trei ani, Romanian Science Festival (RSF) revine în județele Maramureș și Argeș în format fizic. Festivalul va avea loc la Pitești între 22-24 septembrie. Cea de-a treia ediție este cea mai extinsă de până acum, aducând publicului multe elemente inedite.
Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația științelor din România prin metode non-formale prin implicarea diasporei academice. Evenimentul dorește să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.
Anul acesta, Romanian Science Festival se desfășoară sub forma unei experiențe de trei zile. Fiecare eveniment de tip Caravana RSF se va desfasura pe durata a trei ore, timp în care grupul de mentori RSF călătorește în fiecare din aceste orașe pentru a aduce științele mai aproape de mii de elevi care studiază în mediul rural și urban mic. Ei vor explica tinerilor despre domeniul lor de activitate și cum au ajuns să urmeze o carieră în științe, creând astfel modele pentru elevi în domeniul cercetării științifice. În fiecare locație, timp de două ore, voluntarii experimentatori locali alături de mentorii RSF vor organiza un târg interactiv de experimente deschis publicului larg. De asemenea, participanții vor putea să participe la ateliere de astronomie, neuroștiințe, robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, medicină, fizică, biologie, geografie și sustenabilitate.
De ce acest eveniment?
Organizatorii festivalului de științe declară: „Dorim să aducem mai aproape de publicul din România ideea de târg de științe, foarte populară în occident. Ne dorim ca publicul mic și mare să descopere știința altfel decât poate au făcut-o la școală, prin experimente interactive pe diverse discipline. Romanian Science Festival folosește un nou model prin acest festival, în care elevii sunt cei care prezintă experimente, fiind mentorați de studenți, cercetători sau profesioniști din diaspora academică și din țară și fiind coordonați de către profesori. Ne bucurăm să avem peste 600 de voluntari la acest eveniment în cele două județe, ceea ce arată pasiunea elevilor pentru știință și dorința de a se implica activ în comunitatea din care fac parte.”
Parteneri locali
Sponsor național
Sponsori locali
Vezi cum a fost la „Zilele carierei la Romanian Science Festival”
Pe scurt despre „Zilele carierei la Romanian Science Festival”
Sâmbătă, 17 decembrie, Romanian Science Festival lansează on nouă inițiativă: Zilele carierei la RSF. Alegerea unui drum în carieră poate fi un proces dificil pentru tinerii de astăzi. La școală nu se vorbește suficient despre opțiunile pe care materiile din programă le oferă, iar elevii, de cele mai multe ori, nu descoperă la timp posibilitățile pe care le-ar putea avea. Pe lângă asta, unele subiecte de studiu, precum neuroștiința sau astronomia, sunt prea puțin discutate în școlile din România. Ele rămân aproape necunoscute pentru foarte mulți tineri, deși pentru cel puțin o parte din ei, ar putea reprezenta chemarea lor în carieră. Prin această nouă inițiativă, Romanian Science Festival își dorește să deschidă orizonturile elevilor și să îi ajute să formeze legături cu specialiști în diferite domenii pentru a le prezenta multitudinea de posibilități pe care fiecare dintre disciplinele STEM le poate avea. Desfășurat online, evenimentul „Zilelor carierei la RSF!” oferă discuții interactive alături de cercetători și profesioniști din diaspora academică, care ne vor dezvălui parcursul lor academic și profesional. Disciplinele abordate în prima ediție sunt Neuroștiința, Informatica și Fizica.
De ce acest eveniment?
„Ce pot sa fac cu fizica dupa facultate? Sau ce înseamna neuroștiințele? E bine să lucrezi în IT?” Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care ni le adresează în permanență liceenii și studenții cu care intrăm în contact prin inițiativele Romanian Science Festival. Astfel am identificat nevoia acestora de a afla mai mult și mai concret despre oportunitățile de carieră pe care fiecare disciplină le oferă. În prima ediție a evenimentului „Zilele carierei la RSF!” mentorii noștri vor purta o discuție liberă cu participanții interesați în Neuroștiință, Informatică și Fizică. Dacă sunteți curioși despre o carieră bazată pe aceste materii, vă așteptăm să vă înscrieți sau să trimiteți linkul cuiva care are nevoie de astfel de sfaturi sau întrebări.” declară organizatorii.
Am fost și premiați în cadrul „Falling Walls” 2022
Pe scurt despre premiul obținut
Romanian Science Festival (RSF), primul festival național de științe din țară, a fost desemnat câștigător de către Fundația Falling Walls Berlin, la categoria „Promovarea științelor” (Science Engagement). Romanian Science Festival a concurat alături de alte proiecte participante din 66 de țări din întreaga lume. Romanian Science Festival a fost recunoscut ca unul dintre cele mai bune 20 de proiecte din lume la categoria Science Engagement, pentru impactul avut în rândul tinerilor din România prin promovarea științelor. Început în 2019 în Baia Mare, Pitești și Timișoara, Romanian Science Festival a adus știința mai aproape de 100.000 de elevi din toate colțurile României prin proiecte, evenimente și întâlniri online în care s-au implicat cei 120 de mentori RSF care sunt studenți, cercetători și profesioniști din diaspora.
Despre Fundația Falling Walls Berlin
În fiecare an, Fundația Falling Walls Berlin invită organizațiile și persoanele active în promovarea disciplinelor științifice să își prezinte proiectele în cadrul a nouă categorii. Anul acesta au fost peste 1300 de aplicații din întreaga lume. În cadrul procesului de evaluare există două etape de selecție. În urma primei etape, din iunie 2022, au fost selectați 50 de finaliști. În urma celei de-a doua etape, Consiliul consultativ al fundației Falling Walls a selectat cei 20 de câștigători. Cele mai bune inițiative selectate câștigătoare sunt invitate să își prezinte proiectele de implicare în știință în noiembrie, pe scena prestigiosului Summit de Științe Falling Walls (Falling Walls Science Summit) de la Berlin organizat de Fundația Falling Walls în cooperare cu partenerul fondator Robert Bosch Stiftung. Astfel, Romanian Science Festival va reprezenta România la Berlin în noiembrie 2022 și va fi prezentat pe scena festivalului de către Sandor Kruk, co-fondator Romanian Science Festival. Descriere inițiativei Romanian Science Festival pentru summit se poate găsi pe pagina Fundației Falling Walls. Falling Walls Berlin este unul dintre cele mai recunoscute evenimente internaționale despre celebrarea științelor, organizat anual la Berlin cu ocazia aniversării căderii Zidului Berlinului. Are ca scop promovarea “căderii zidurilor” dintre știință și societate, și are ca participanți lideri din domeniile științelor, business, politică, arte și societate.
Ce înseamnă pentru RSF acest premiu?
„RSF înseamnă implicarea și pasiunea a 120 de oameni de știință din comunitatea noastră care aduc știința mai aproape de zeci de mii de tineri din România prin mentorat și făcând diferența în educația lor. Suntem extrem de bucuroși că proiectul nostru, Romanian Science Festival a fost selectat drept Câștigător de Fundația Falling Walls la categoria de promovare a științelor. Mulțumim tuturor celor care sunt parte din comunitatea RSF: parteneri, voluntari, mentori, sponsori, elevi, coordonatori, profesori. Mulțumim tuturor celor care cred în proiectul RSF și în puterea de a schimba paradigme,” au declarat organizatorii Romanian Science Festival.