Romanian Science Festival – cea mai mare ediție în Județul Argeș

• 800 de voluntari
  • 75 profesori coordonatori
  • 350 de experimente

Cea de-a patra ediție Romanian Science Festival Argeș va avea loc între 13-16 septembrie. În urma succesului de anul trecut și numărului mare de participanți, Romanian Science Festival (RSF) revine în Județul Argeș cu cea mai mare ediție de până acum, oferind din nou experimente științifice, artă și distracție. Festivalul va vizita anul acesta și localitatea Rucăr pe lângă celelate trei localități care sunt deja în program: Mioveni, Câmpulung Muscel și Pitești.

Un număr record de voluntari s-au înscris la ediția din acest an: 800 de voluntari elevi, membri ai comunităților locale, antreprenori și pasionați de științe, dar și 75 de mentori locali din rândul profesorilor.

De asemenea, anul acesta festivalul va aduce o inițiativă inedită în cadrul programului – dialogul dintre știință și artă, având 3 mentori reprezentând artele vizuale și muzica, coordonatori ai unui grup de 50 de voluntari elevi. Astfel, festivalul susține interdisciplinaritatea și diversitatea în procesul de învățare.

Pe parcursul celor patru zile, festivalul va aduce publicului atât din mediul urban, cât si din cel rural o perspectivă nouă, diversă și creativă asupra științelor si a practicalității acestora.

Programul festivalului este:

• 13 septembrie – Caravana RSF din Rucăr (10.00-14.00);
  • 14 septembrie – Caravana RSF în Mioveni (12.00-16.00) și Câmpulung Muscel (9.00-12.00);
  • 15 septembrie – prezentările mentorilor în școlile și liceele din Pitești;
  • 16 septembrie – RSF Pitești (11.00-17.00)

MENTORI RSF

La evenimentele Romanian Science Festival din Județul Argeș vor participa în total 26  mentori RSF,  cercetători și profesioniști din diferite domenii STEAM, veniți din 7 țări exclusiv pentru festival:

• Sandor KRUK  – European Space Agency, Spania
  • Cosmin Ionuț POPA- Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, România
  • Andreea GEAMANU – University of Groningen, Olanda
  • Catalin BUNDUC – Amsterdam University Medical Center, Olanda
  • Teodor JIANU – Institutul Max-Planck, Germania
  • Cristiana LUCACI – Microsoft, Olanda?
  • Paul Gabriel FILIPAN – Alphadoc, Olanda
  • Emil CENTIU – NatWest Markets, Anglia
  • Cristina GHEORGHE – Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti, JP Morgan Chase & Co., Irlanda de Nord
  • Alex CHIRIAC – Universitatea POLITEHNICA din București, România
  • Andreea BUNDUC – Microsoft, Olanda
  • Liana IVASCU – University of Manchester, Anglia
  • Ionut UNGUREANU – Universitatea POLITEHNICA din București, România
  • Stefania OLTEANU  – University of Groningen, Olanda
  • Cosmina MANEA – Scoala Doctorala “Simion Mehedinti, Universitatea din București, Lidl România
  • Andreea ATANASESCU – Trinity Biomedical Sciences Institute , Irlanda de Nord
  • Eliza CASAPOPOL – Microsoft, Olanda
  • Otilia CASUNEANU – University of Oxford, Anglia
  • Catinca CIUCULETE – Queen’s University Belfast, Irlanda de Nord
  • Erika GROSS –  Univ. „L. Blaga” Sibiu, România
  • Mihai Călin FIRFIRICĂ – Universitatea de Medicină și Farmacie ” Carol Davila”

România

• Corina MILOSOIU – Microsoft, Olanda
  • Elena ZAMFIR – Champalimaud Centre for the Unknown, Portugalia
  • Maria JUGĂNARU – Universitatea Națională de Muzică București, România
  • Daniel BĂLĂNESCU – Artist vizual, Anglia
  • Daria RUTA –  Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, România

Scopul principal al evenimentului este de a sprijini educația științelor din România prin metode non-formale prin implicarea diasporei academice. Evenimentul dorește să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.

CARAVANELE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL

Fiecare eveniment de tip Caravana RSF va dura jumătate de zi, timp în care grupul de mentori RSF călătorește în fiecare din aceste orașe pentru a aduce științele mai aproape de mii de elevi care studiază în mediul rural și urban mic. Ei vor explica tinerilor despre domeniul lor de activitate și cum au ajuns să urmeze o carieră în științe, creând astfel modele pentru elevi în domeniul cercetării științifice. În toate cele trei locații, voluntarii experimentatori locali alături de mentorii RSF vor organiza un târg interactiv de experimente deschis publicului larg. De asemenea, participanții vor putea să participe la ateliere de robotică, inteligență artificială, matematică, chimie, medicină, fizică, biologie, geografie și sustenabilitate.

13 Septembrie – Caravana RSF – Rucăr, organizată la Liceul Tehnologic “Victor Slăvescu” (10.00-14.00)

Evenimentul se va desfășura între 10.00-14.00, la Liceul Tehnologic “Victor Slăvescu”, unde invităm toți elevii, părinții și pasionatii de științe. Mentorii Romanian Science Festival își vor prezenta domeniul de activitate în sala de spectacole a liceului, iar voluntarii experimentatori de la școlile din Rucar vor demonstra experimente științifice în sala de sport a liceului.

Este absolut minunat să putem aduce anul acesta Romanian Science Festival și mai aproape de copii, în Rucăr. Este o premieră atât pentru noi să aducem Caravana RSF într-o zonă rurală, dar și pentru copiii din școlile locale, care vor învăța și, de ce nu, se vor lăsa inspirați de mentorii noștri. Pe această cale, transmit un sfat tuturor participanților care ni se vor alătura pe 13 septembrie – profitați. Vă încurajez să puneți întrebări, să vă puneți la încercare propriile cunoștințe și să fiți curioși – mentorii noștri vor fi foarte fericiți să vă răspundă la orice curiozitate ați avea. spune organizatoarea evenimentului Alexandra Ciorhan.