ANNA DUMITRIU: Revoluția BioArt
parte din programul oficial Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023
19 septembrie 2023 – 01 octombrie 2023
Bastion 2, Timișoara, România
BioArt Revolution | Revoluția BioArt este o expoziție inedită a artistei britanice Anna Dumitriu, recunoscută la nivel internațional în domeniul bioartei. Expoziția reunește perspective artistice contemporane și experimente științifice moderne pentru a aborda probleme globale precum infecțiile, schimbările climatice și diversitatea.
Inclusă în programul oficial Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023, expoziția este rezultatul unei cooperării internaționale în sectorul cultural și științific. BioArt Revolution | Revoluția BioArt este realizată în parteneriat cu Romanian Science Festival, primul festival național de promovare a științei din țară și cu agenția austriacă de consultanță în artă „proper partner KG”.
Titlul expoziției, BioArt Revolution | Revoluția BioArt, face referire la evenimentele istorice din 1989, când s-a aprins scânteia revoluției de la Timișoara, care a dus la căderea comunismului în România. Astăzi, ne aflăm în pragul unei alte revoluții – una determinată de progresele științifice rapide. Lucrările artistei Anna Dumitriu oferă o perspectivă nouă asupra modului în care aceste tehnologii ne vor modela viitorul, inspirându-se adesea din istoria științifică.
Lucrările din această expoziție sunt rezultatul unui proces meticulos de cercetare științifică și de experimentare artistică. Ele fac legătura între lumea științei și cea a artei într-o singură expresie creativă. Anna Dumitriu creează sculpturi și instalații folosind biomateriale, inclusiv bacterii și ADN, obiecte de epocă modificate, imprimare 3D, textile și artă digitală. De asemenea, folosește metode moderne de cercetare, cum ar fi editarea genetică CRISPR, pentru a explora probleme cu care se confruntă lumea contemporană.
Anna Dumitriu a spus: „Sunt foarte onorată să organizez această nouă expoziție în locația minunată a Bastionului 2 din Timișoara, în cadrul programului Capitalei Europene a Culturii. Prima mea vizită în România în 1991 a schimbat modul în care fac artă și sunt deosebit de încântată să prezint o lucrare foarte timpurie din 1991, care a fost prima dată când am încorporat biomateriale și obiecte găsite în lucrările mele. Ne aflăm într-o etapă revoluționară în ceea ce privește știința și tehnologia și modul în care acestea influențează societatea, iar pentru mine înseamnă foarte mult să expun aceste noi lucrări de artă într-un loc în care importanța revoluției este atât de bine înțeleasă.”
Oana Romocea, co-fondator Romanian Science Festival, a declarat: „În 2023, Timișoara se prezintă ca unul dintre epicentrele culturale ale Europei, sărbătorindu-și statutul de Capitală Europeană a Culturii. În calitate de susținători ai științei și ai interdisciplinarității, am considerat că acesta este un moment oportun pentru a promova un dialog dintre știință și artă. Suntem încântați să avem expoziția remarcabilă a Annei Dumitriu, bogată în conținut artistic și științific, îmbunătățind peisajul nostru cultural local, național și internațional.”
Expoziția va include trei piese care sunt expuse pentru prima dată în public: Lumină și Pământ, Revoluție și Spirit de lemn – acid de chihlimbar.
Lumină și Pământ este primul tablou realizat de Anna Dumitriu la întoarcerea din prima sa vizită în România, în 1991, la puțin peste un an de la declanșarea Revoluției de la Timișoara. Revoluție este o interpretare a steagului revoluției române cu o gaură simbolică în mijloc. Spiritul lemnului – acid de chihlimbar este un colier sculptural care spune povestea cercetării biotehnologice de ultimă oră pentru a produce țesături sustenabile de nailon și neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon cu ajutorul drojdiei.
Vernisajul va avea loc pe 19 septembrie 2023, între orele 18:00-20:00, iar expoziția va putea fi vizitată zilnic până pe 30 septembrie 2023, între orele 12:00-20:00 și 1 octombrie 2023, între orele 12:00-16:00.
Expoziția este completată de două expoziții de tip pop-up în alte două locații din Timișoara: Experimentarium și Cazarma U.
Expoziția va fi însoțită și de un program de evenimente, inclusiv un simpozion care analizează dialogul profund dintre artă și știință, cu cercetători și artiști invitați din Marea Britanie și Austria.
20 Septembrie, ora 17:00 – Simpozion – Dialogul dintre știință și artă
Invitați:
· John Paul, Modernising Medical Microbiology Consortium, (Marea Britanie)
· Anne Bishop, Institutul Wellcome Sanger, Cambridge (Marea Britanie)
· Anna Dumitriu, artist (Marea Britanie)
· Daniel Bălănescu, artist (Marea Britanie și România)
· Sonjia Schachinger, curator (Austria)
23 – 24 Septembrie – VIVALDI – În conversație…
· Diethard Mattanovich, Profesor de biotehnologie microbiană, BOKU Viena (Austria)
· Dr. Simone Bachleitner, cercetător științific, BOKU Viena (Austria)
· Drd. Vlad Arimia, doctorand, UCL (Marea Britanie)
Pentru mai multe informații, consultați https://www.revolutiabioart.ro/ro/evenimente
NOTE PENTRU EDITORI
Expoziție: Anna Dumitriu: Revoluția BioArt
Date: 19 septembrie 2023 – 1 octombrie 2023
Intrare liberă
Pentru solicitări din partea presei și informații suplimentare, vă rugăm să contactați:
Email: romaniansciencefestival@gmail.com
Tel: 0040 730311949
Imagini de presă: https://www.dropbox.com/scl/fo/6iukpjsznzf9rqr9b1r19/h?rlkey=rnr6lpbu3nmkmjugsy8nlyfpl&dl=0
Credit: Anna Dumitriu, dacă nu se specifică altfel.
ANNA DUMITRIU
Anna Dumitriu este o artistă britanică premiată care lucrează în domeniul bioartei, sculpturii, instalațiilor și mediei digitale cu scopul de a explora relația noastră cu bolile infecțioase, biologia sintetică și robotica. Printre expozițiile anterioare se numără ZKM, Ars Electronica, BOZAR, Muzeul Picasso, Kunstlerhaus Viena, Muzeul MIT, Liljevalchs, Kunsthal Charlottenborg, MOCA Taipei, HeK Basel, LABoral, Art Laboratory Berlin, Muzeul de Arte Frumoase din Taipei, cea de-a 6-a ediție a Trienalei de la Guangzhou și Muzeul de Istorie a Științei din Oxford. Lucrările ei se regăsesc în mai multe colecții importante, printre care ZKM (achiziție recentă), Muzeul de Știință din Londra și Eden Project.
Lucrările lui Dumitriu sunt prezentate în numeroase cărți, inclusiv „Bio Art: Altered Realities” publicată de Thames and Hudson în 2016 și multe alte publicații importante din domeniul artei contemporane și al științei, inclusiv Frieze, Artforum International Magazine, Leonardo Journal, The Art Newspaper, Art Quarterly, Nature și The Lancet.
Dumitriu este artistă rezidentă în cadrul Proiectului de modernizare a microbiologiei medicale din cadrul Universității Oxford și al Colecției naționale de culturi tip de la Agenția de securitate sanitară din Regatul Unit. De asemenea, Dumitriu deține burse de cercetare la Waag și la Școala de informatică de la Universitatea Hertfordshire, ca parte a Grupului de cercetare în biocomputație.
Colaborările actuale includ, de asemenea, Institutul de Epigenetică și Celule Stem de la Helmholtz Zentrum din München, Proiectul EU Better Factory, Proiectul EU CAPABLE, Institutul Wellcome Sanger și Universitatea Leeds, precum și Universitatea Cranfield, finanțată de un premiu Massee 2023 de la Societatea Britanică de Micologie.
ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL
Romanian Science Festival a fost înființat în 2019. Această inițiativă s-a născut din dorința de a implica cercetătorii români și studenții din diaspora academică în sistemul de învățământ românesc, cu scopul de a atrage elevii către disciplinele științifice.
În 2022, Romanian Science Festival a fost premiat la Berlin de către Falling Wall Foundation la categoria Science Engagement, inițiativa fiind declarată câștigătoare din peste 1350 de proiecte de promovare a disciplinelor STEM la nivel global.
Comunitatea de mentori RSF este formată din peste 140 de mentori – studenți, cercetători și profesioniști români din diaspora, care se implică în diferite activități ale Romanian Science Festival: târguri de știință, webinarii, vizite online la clase, concursuri. De la lansarea sa din 2019, Romanian Science Festival a adus știința în peste 150 de școli din România și a ajuns la peste 100.000 de elevi .
Festivalul are două obiective principale. În primul rând, festivalul își propune să construiască o legătură între diaspora academică și mediul educațional din România, oferind astfel modele de succes și îndrumare în carieră pentru tinerii din România.
În al doilea rând, evenimentul își propune să ofere o platformă pentru cei care sunt pasionați de știință, cultivând astfel parteneriate locale cu organizații locale, inițiative locale și instituții de învățământ preuniversitare și universitare.
www.romaniansciencefestival.ro
https://www.facebook.com/RomanianScienceFestival
EXPOZIȚIA ESTE SUSȚINUTĂ DE:
Expoziția BioArt Revolution este un proiect inițiat de Romanian Science Festival. Este parte din programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023”, Timișoara 2023, finanțat prin programul European Echoes Timișoara 2023, implementat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul asigurat de Ministerul Culturii