Despre noi

MISIUNEA RSF

Misiunea noastră este de a inspira, de a încuraja și de a provoca oameni de toate vârstele și din toate mediile pentru a explora și înțelege lumea din jurul lor.

OBIECTIVE RSF

RSF are trei obiective specifice.

În primul rând, RSF își propune să promoveze educația științelor prin metode non-formale, dedicate publicului larg .

În al doilea rând, RSF își propune să construiască o punte de legătură dintre diaspora științifică și contextul educațional din România, oferind astfel modele de succes și orientare în carieră tinerilor.

În al treilea rând, evenimentul dorește să ofere o platformă care reunește pasionații de știință, cultivând astfel parteneriate cu organizații autohtone, inițiative locale, ateliere, cluburi și instituții de învățământ pre-universitar și universitar.

ACTIVITĂȚI RSF

Aceste obiective se realizează prin activități cum ar fi:

   •    prezentări și ateliere în școli și licee
   •    târguri de științe în aer liber
   •    expoziții
   •    caravane științifice
   •    mentorat
   •    campanii educaționale
   •    voluntariat
   •    webinarii


 

IMPACT

SISTEMIC

#FiiCurios

Dorim să lărgim orizonturile elevilor către diversitatea opțiunilor de carieră în domeniile STEM, oferindu-le exemple concrete din diverse domenii.

COMUNITAR

#ȘtiințaPentruToți

Fiind un proiect cu intrare libera, RSF are un impact comunitar semnificativ având drept participanți tineri din toate mediile sociale.

EDIȚII ANTERIOARE

Prima ediție RSF a avut loc concomitent în trei orașe: Baia Mare, Pitești, Timișoara în septembrie 2019.

Romanian Science Festival a luat ființă din două inițiative similare care au avut loc în ultimii ani: Romanian Science Week în 2017 și Timișoara Science Festival în 2018.

RSF 2019 ÎN CIFRE

·    3 orașe: Baia Mare, Pitești, Timișoara,
·    34 mentori cu studii în străinătate
·    450 de voluntari
·    20 instituții de învățământ
·    12.000 participanți
·    350 de experimente
·    36 de parteneri locali

FORMATUL RSF

Festivalul este organizat în același format în toate orașele.

În prima zi de festival, mentorii din străinătate susțin ateliere în școlile și liceele din oraș. Studenții și cercetătorii români prezinta experiența lor universitară și vorbesc despre carieră. Aceste atelierele au ca scop introducerea celor mai recente descoperiri din anumite domenii științifice și inspirarea elevilor spre a-și materializa pasiunea pentru disciplinele STEM într-o carieră.

A doua zi de festival este dedicată unui târg de experimente în aer liber la care toată lumea cu vârste între 3 şi 103 ani este invitată să descopere știința prin experimente interactive.

Școala RSF Online

Mentorii Romanian Science Festival vizitează prin webinarii și clase online zeci de școli din toate colțurile României. Profesorii de la școlile generale și liceu se pot înscrie pentru a avea o ora online cu unul dintre experții RSF.  Aceasta activitate are ca scop promovarea modelelor de carieră în rândul elevilor, oferirea unui acces direct la expertiza din diferite domenii științifice, dar vine și in întâmpinarea cadrelor didactice oferind resurse online. ȘCOALA RSF ONLINE crează o legătură între mentorii români din străinătate și instituții de învățământ din România: de la școli din localități izolate, până la cele mai renumite colegii naționale.


CARAVANA RSF

O altă extensie a festivalului e Caravana RSF care dorește să aducă spiritul și etosul RSF în localițăți și școli mai mici unde copiii nu au oportunitatea de astfel de experiențe. Astfel, încurajăm mentorii care vin acasă în vizită să organizeze un mini-atelier marca RSF de o zi sau o jumătate de zi pentru o comunitatea școlară din mediul rural sau din orașe mici.

Prima Caravana RSF a avut loc între Crăciun si Anul Nou în 2019 la școala din Poienarii de Argeș cu implicarea Prof. Ioana Ghiga.